Marcus Nolfelt

Marcus Nolfelt

Lyssna på Marcus Nolfelt, grundare av Jaktkunskap som tillsammans med Ted Lagrelius och Fredrik Widemo diskuterar etik inom jakten i föredraget “Det avgörande ögonblicket för jakten”.

Ted Lagrelius, Nationellt skytteansvarig på Svenska Jägareförbundet
Fredrik Widemo, Forskningsansvarig Svenska Jägareförbundet samt Viltforskare på SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet

Det avgörande ögonblicket för jakten
Rätten att jaga och att ha jakten som livsstil har vi jägare lånat av samhället med frihet under ansvar. Men hur är det ställt med jakten och etiken idag? Hur är det ställt med jägarnas syn på viltet? Skjuter vi i lägen och på vilt där vi borde avstått?
Varje skott vi jägare avlossar under jakt påverkar så mycket mer än just det ögonblicket. Det påverkar det aktuella viltet, viltstammarna, köttkvalitén, andras syn på jakten och dess rätt att vara eller inte vara. En del erfarna jägare och yrkeskunniga inom jakten oroas över utvecklingen gällande hur vi skjuter, på vad vi skjuter, med vad vi skjuter och dess konsekvenser. De menar att vi måste prata etik igen och se till att föra uttrycket tillbaka högre upp på agendan. Högre upp än att diskutera hur många vilt vi fäller.

Marcus Nolfelt från Jaktkunskap träffar skjutinstruktörer, forskare, vilthanterare och eftersöksjägare för att undersöka situationen, diskutera den ur olika perspektiv och försöka komma till slutsatser som gör att vi kan se till att kunna försvara jakten som företeelse inför oss själva och övriga samhället.